0
0
Övrigt
Outlet - upp till 70% rabatt!
Produkter » Belysning  » Utomhusbelysning  »

Utomhusbelysning

Idag är det mer eller mindre en självklarhet att belysa sitt hem både inifrån och utifrån, men har du någonsin funderat på att använda en vacker golvlampa som belysning ute på terrassen? Här hittar du både innovativ, praktisk och dekorativ utomhusbelysning för såväl fasad som trädgård och altan, inklusive snyggt designade golvlampor som kan användas för belysning i uterum. Letar du efter stämningsfull trädgårdsbelysning finns allt från vackra utelyktor, ljusslingor och energismarta solcellslampor till nedgrävningsbara markspottar, stilrena pollare och klassiska lyktstolpar i sortimentet. Och vill du ha dekorativ ytterbelysning till husfasaden eller utelampor till carporten har vi både vägg- och takmonterade ytterlampor, husnummerbelysning, plafonder och utomhusdownlights, liksom markarmaturer, strålkastare och trädgårdslampor som belyser fasaden på håll.

Om du önskar härlig utomhusbelysning till altan, förstukvist, terrass eller balkong eller praktisk fasadbelysning till entrén eller garagedörren finns ett stort urval av stilfulla tak- och fasadarmaturer att välja mellan. Vi har allt från diskreta plafondmodeller, vinklingsbara spotlights och minimalistiska uplights till dubbla väggarmaturer som belyser fasaden både uppåt och nedåt. Här hittar du även fast nedåtriktade tak- och fasadlampor, samt inbyggnadsbara LED-downlights för utomhusbruk som passar perfekt för belysning under tak ute på verandan, altanen, i carporten eller i takfoten runt hela huset.

Har du inget tak över ytterdörren eller garageporten är våra väderbeständiga väggarmaturer det givna valet för att lysa upp området kring ingången. Här finns allt från sirliga vägglyktor i antik stil till moderna LED-armaturer med inbyggda rörelsesensorer – suveräna som betryggande entré- och trappbelysning utomhus såväl i privata hem som i företagsentréer och offentliga miljöer. Vårt breda utbud av trädgårds- och utebelysning inkluderar även rörelseaktiverade trädgårdslampor med skymningsreläer, takmonterade sensorarmaturer, dimbara utomhusarmaturer, ljusstark kedjebelysning för byggarbetsplatser, smarta, färgskiftande LED-lampor med apptyrning och mängder av andra ljuskällor, lampor och armaturer som kan användas utomhus. Vi har kapslade ytterlampor i olika IP-klasser för de flesta utomhusmiljöer – alla från välkända kvalitetsmärken.

Trygg och mysig belysning för altan, fasad, uterum och trädgård

Med rätt utomhusbelysning kan du skapa en varm och inbjudande känsla kring entrén och lyfta fram det bästa med både ditt hus och din trädgård. Utelampor lyser inte bara upp dina växter och blommor, harmonisk trädgårdsbelysning skänker även lite extra trygghet under mörka kvällar och vintermorgnar. Genom att placera sensoraktiverade lampor utomhus kan du också skrämma potentiella inbrottstjuvar på flykten och få inbjudna gäster att känna sig mer välkomna. Men trädgårdslampor är inte den enda typen av belysning du kan använda ute. Ytterbelysning kan även monteras direkt på fasaden för att ge huset en ombonad karaktär och underlätta upplåsning av ytterdörren vid sena hemkomster. Garage och friggebod kan också behöva ytterlampor och med fin belysning blir ditt uterum ännu mysigare. Vi har utomhusbelysningar som passar för allt detta och mycket mer!
Med våra smarta LED-armaturer får du en extra prisvärd och effektfull utebelysning. LED-lampor är både temperaturtåliga, hållbara och mer energisnåla än andra ljuskällor, vilket bidrar till att minska elkostnaderna. Det är alltid ett klokt val att satsa på LED-belysning utomhus, men med en sensorstyrd LED-lampa blir din utomhusbelysning ännu billigare i drift. Oavsett om du letar efter effektiv och funktionell fasadbelysning som höjer säkerheten kring bostaden, söker stämningsfull mysbelysning till altanen eller bara vill ha dekorativa utelampor till trädgården så lär du finna dina favoriter hos oss. Köp din nya ytterbelysning snabbt och enkelt online – alltid till fina priser och med kvicka leveranser!

i webblager 1 st
1-3 dagar
879,00 kr
i webblager 1 st
1-3 dagar
1 725,00 kr
i webblager 1 st
1-3 dagar
599,00 kr
i webblager 1 st
1-3 dagar
199,00 kr 299,00 kr
-33%
i webblager 2 st
1-3 dagar
från 285,00 kr
i webblager 2 st
1-3 dagar
från 159,00 kr
1 av 2 varianter i webblager
1-3 dagar
från 399,00 kr
i webblager 1 st
1-3 dagar
110,00 kr
Hide-a-lite Ingjutningshylsa Decklight Super 230V
Välj rätt kapslingsklass
Undrar du också vad kapslingsklass är och hur man tolkar benämningar som...
Hide-a-lite Ingjutningshylsa Decklight Super 230V
Gör ett fynd med J&EL
J&EL är grundat i Norge och erbjuder ett stort sortiment av belysning fr...

Vanliga frågor om

Utomhusbelysning

Är IP54 vattentät?

IP54-klassning innebär att produkten har ett tillräckligt skydd mot damm och vattenstänk, vilket gör den lämplig för användning i vissa utomhusmiljöer där direkt exponering för vatten inte är ett bekymmer.

Hur många watt ska man ha för fasadbelysning?
Det är viktigt att anpassa belysningens styrka till det du vill framhäva och omgivningen, för att undvika överdriven eller otillräcklig belysning.
Hur ska man sätta fasadbelysning?
Fasadbelysning bör placeras på ett sådant sätt att det skapar en estetisk och funktionell belysning utan att blända. Att undvika placering för nära entrén hjälper till att förhindra bländning och konflikter med annan belysning.
Vad ska man ha för fasadbelysning?
Vad ska man ha för fasadbelysning?
Varför blinkar min utebelysning?
Detta kan bero på många olika faktorer. En möjlig orsak till blinkande utebelysning kan vara instabilitet i elnätet, vilket medför varierande spänning och därmed orsakar flimmer i ljuset, särskilt i LED-lampor som är känsliga för även små spänningsförändringar.
Får man byta halogen till LED?
Att byta från halogen till LED är inte bara tillåtet, men även en energieffektiv uppgradering, där du behöver verifiera sockeltyp och se till att välja en LED-lampa med likvärdig ljusstyrka och färgtemperatur för att bibehålla önskad ljusmiljö.
När är det okej att sätta upp julbelysning?
Det finns ingen hård och snabb regel för när det är okej att sätta upp julbelysning, men många väljer att göra det i slutet av november eller början av december.
Hur mycket ström drar fasadbelysning?
Strömförbrukningen för fasadbelysning varierar beroende på vilken typ av ljuskällor som används. LED-lampor är ofta de mest energieffektiva, medan halogenlampor och glödlampor tenderar att använda mer energi.
Vilken ljuskälla ska man ha utomhus?
När du väljer ljuskälla för utomhusbruk är det viktigt att fokusera på både funktion och estetik. LED-lampor är ett utmärkt val eftersom de inte bara är energieffektiva och har en lång livslängd, vilket minskar behovet av frekventa byten, men de är också robusta nog att stå emot hårt väder. Dessutom erbjuder LED-tekniken ett brett spektrum av färgtemperaturer och ljusstyrkor, vilket gör det möjligt att skapa både funktionell och atmosfärisk belysning för olika utomhusmiljöer. Oavsett om du behöver säkerhetsbelysning, dekorativ belysning för trädgården, eller belysning för uteplatsen, kan LED-lampor tillgodose dina behov med sin flexibilitet och effektivitet. Genom att välja rätt LED-ljuskälla kan du förbättra säkerheten, estetiken och njutningen av dina utomhusutrymmen, samtidigt som du bidrar till en hållbar framtid.
Får man koppla utomhusbelysning själv?
Att installera utomhusbelysning kan vara ett bra sätt att förbättra säkerheten och estetiken runt ditt hem. När det kommer till själva installationen beror det dock på vilken typ av belysning du planerar att installera och dess krav på elanslutning. För enklare belysningsprojekt, som lågvoltsbelysning (12V) för trädgården, kan du ofta göra installationen själv. Denna typ av belysning kommer med en transformator som omvandlar den högre spänningen från ditt hushålls elnät till en säker låg spänning. Transformatorn kopplas sedan enkelt till ett vanligt eluttag. Systemen är designade för att vara användarvänliga och säkra för hemmafixaren att installera utan särskild elektrikerutbildning. Det är dock viktigt att följa medföljande instruktioner noggrant och säkerställa att alla komponenter och kablar är avsedda för utomhusbruk.
Hur mycket lumen behöver man utomhus?
När det gäller att välja rätt lumen för utomhusbelysning finns det ingen enhetlig standard, eftersom behoven varierar beroende på områdets storlek, belysningens syfte och personliga preferenser. För mindre stigar eller trädgårdsbelysning kan mellan 100 till 200 lumen vara tillräckligt för att skapa en trevlig atmosfär och tillräcklig sikt. Entréer och sittområden kan kräva lite mer ljusstyrka, ofta runt 400 lumen, för att vara välkomnande och funktionella. För större områden som uppfarter eller för att lyfta fram specifika landskapselement kan du behöva mellan 500 till 700 lumen.
Måste utomhusbelysning vara jordad?
Jordning av utomhusbelysning är en viktig säkerhetsåtgärd som inte bör försummas. Det skyddar inte bara människor från potentiella elektriska stötar genom att säkerställa att eventuellt överskott av elektrisk ström leds bort till jorden, utan skyddar även själva belysningssystemet från skador orsakade av elektriska fel. I våta och utsatta utomhusmiljöer, där risken för elektrisk stöt är större på grund av fuktighet och direktkontakt med marken, blir jordning ännu viktigare. Därför kräver de flesta lokala byggnormer och elinstallationsregler att all utomhusbelysning är korrekt jordad för att minimera riskerna och öka säkerheten för alla som använder eller kommer i närheten av belysningen.
När kan man sätta upp ljusslinga ute?
Ljusslingor utomhus kan sättas upp när som helst på året beroende på personlig preferens och syfte. Under jul och vintermånaderna är det traditionellt att dekorera trädgården eller fasaden för att skapa en festlig atmosfär. Under sommaren används de ofta för att skapa en mysig stämning i trädgårdar och på uteplatser vid middagar och samlingar. När du väljer ljusslingor för utomhusbruk är det viktigt att de är avsedda för detta och har en lämplig IP-klassificering för att motstå regn och fukt. Detta säkerställer att de kan användas säkert under olika väderförhållanden och håller längre. Att investera i kvalitativa ljusslingor med hög IP-klassificering sparar tid och pengar över tid, samtidigt som det bidrar till en trygg och inbjudande miljö utomhus.
Vad är ett skymningsrelä?
Ett skymningsrelä är en praktisk och energieffektiv enhet som används för att automatisera drift av belysning, särskilt utomhus. Genom att känna av omgivningens ljusstyrka kan reläet automatiskt slå på belysningen när det blir mörkt och stänga av den igen när det ljusnar. Detta eliminerar behovet av manuell styrning och bidrar till energibesparingar genom att säkerställa att ljuset endast är på när det verkligen behövs. Installationen av ett skymningsrelä är ett enkelt sätt att förbättra både säkerheten och bekvämligheten runt hemmet eller i offentliga utrymmen, samtidigt som det hjälper till att minska energiförbrukningen och kostnaderna.
Hur ska man tänka med fasadbelysning?
Vid planering av fasadbelysning bör du först identifiera byggnadens unika arkitektoniska egenskaper som du vill framhäva, som t.ex. pelare, nischer eller utsmyckningar, och använda riktat ljus för att betona dessa. Det är viktigt att välja lampor med lämplig ljusstyrka och färgtemperatur; varmvitt ljus ger en välkomnande känsla medan kallare ljus kan ge en mer formell atmosfär. Lampornas placering kräver noggrann planering för att säkerställa en jämn fördelning av ljuset och för att undvika bländning. Energieffektiva LED-lampor är att föredra för deras långa livslängd och låga driftskostnad. Att integrera timer eller rörelsesensorer kan också bidra till ökad energieffektivitet och säkerhet.
Hur långt från väggen ska spotlights sitta?
När du planerar placeringen av spotlights för att belysa en vägg eller fasad, är det viktigt att överväga både estetik och funktion. Ett genomsnittligt avstånd på cirka 60-80 cm från väggen rekommenderas för att skapa en balanserad och jämn belysning som framhäver fasadens yta utan att skapa för skarpa skuggor. Avståndet kan dock behöva justeras beroende på spotlightens ljusstyrka och spridningsvinkel; starkare lampor med bredare spridningsvinkel kan placeras längre från väggen för att täcka större ytor, medan lampor med smalare stråle eller lägre ljusstyrka kan behöva placeras närmare för att fokusera ljuset på specifika detaljer. Experiment med placering kan hjälpa dig att uppnå den önskade effekten, vare sig det är att mjukt upplysa en hel fasad eller att dramatiskt belysa arkitektoniska element.

Produktfrågor

Hur vet jag vilken strömbrytare jag ska välja?

Det finns olika typer av strömbrytare till olika användningar. Nedan är en utförlig förklaring.

1-pol - En vanlig standard strömbrytare som bryter en pol, ex. en lampa. Denna används i de flesta fall. Trapp - Används där man vill tända samma ljuskälla på två olika ställen, ex. i nedre och övre del av en trappa. 1-pol och trapp är väldigt lika i sina utförande och säljs oftast som kombinerad 1-pol/trapp.

2-pol - Samma funktion som 1-pol, fast den bryter två poler samtidigt med EN knapp. Denna förväxlas oftast med kron, se info om kron nedan.

Kors - Komepletterar två trapp om man vill kunna tända/släcka på mer än två ställen. Man kan placera hur många kors som helst mellan två trapp.

Kron - Denna har två knappar som bryter varsin pol, ex. två olika lampor. Kron är efter 1-pol/trapp den vanligaste strömbrytaren.

Dubbeltrapp - Ser ut som kron, men innehåller två trapp.

3x1-pol - Fungerar som en kron, men har tre knappar och en bryter varsin ljuskälla..

Hur vet jag vilken dimmer jag ska välja?

Om du är osäker på vilken dimmer du ska ha så är det bäst ifall man kontaktar tillverkaren för att försöka få reda på vilken dimmer de rekommenderar till sin produkt.

Schneider har en guide som man kan testa där de har testat olika lampor tillsammans med sina dimmrar. Tänk på att du inte har någon returrätt på en dimmer som har varit inkopplad och använd. http://www.schneider-electric.se/sites/sweden/sv/produkter-tjanster/elinstallation/dimmertool.page

Vilket Kelvin-tal ska jag välja på mina lampor?

Ljusets färgton kan definieras som dess färgtemperatur och mäts i kelvin. Hög färgtemperatur svarar mot blåaktiga färgtoner medan låg färgtemperatur motsvarar rödaktiga färgtoner. Normalt används lampor med 2700K eller 3000K i hemmiljö. Båda svarar mot en gulaktig färgton.

När korrekt färgåtergivning är viktig rekommenderas kelvin-tal på omkring 5600K då detta anses bäst motsvara solljuset färgton mitt på dagen.

Vilket drivdon/transformator ska jag välja?

LED lampor brukar normalt delas upp i 2 grupper konstantström och konstantspänning, för att välja drivdon behöver man ta reda på vad lampan man valt behöver. Drivdonen man väljer ska även klara effekten man planerar att installera t.ex. med 5st 3w lampor ska drivdonet klara över 15w på den strömmen eller spänningen lampan ska ha. Det är rekommenderat att aldrig max belasta drivdon.

Med en konstantströms lampa är de vanligast med 350mA, 500mA eller 700mA.

Med konstant spännings lampor är det vanligast med 12V DC eller 24V DC

Kan jag byta 12V halogen till 12V LED?
LED förbrukar väldigt mycket mindre effekt jämfört med halogen och glödtråd. Har man 12V halogenlampor så finns det en elektronisk transformator, innan man byter till LED bör man kontrollera att transformatorn klarar den låga belastningen av LED ( Antal watt x Antal lampor). Man får inte belasta transformatorn mindre än vad den är tillverkad för, man måste då byta transformator.
Vad gör jag om jag inte hittar det jag söker?

Om det är någon vara du letar efter som du inte hittar på vår hemsida får du gärna kontakta vår kundtjänst på info@elbutik.se. Om vi kan få tag på varan du letar efter lägger vi upp denna på vår hemsida så du enkelt kan beställa varan du letar efter.

Passar Gira E2 ramar på Schneider Exxact Produkter?

Ja Gira E2 ramar passar på Schneider Exxact produkter men de vita ramarna har en lätt gulare ton än produkterna i Schneider exxact sortiment.