0
0
Övrigt
Outlet - upp till 70% rabatt!
Produkter » Elmaterial  » Elfördelning & Automation  » Normapparater  » Motorskydd  »

Motorskydd

Motorskydd, eller överlastskydd, är precis som det låter, anordningar som är avsedda för att skydda elektriska motorer från överbelastning. Det finns flera olika typer av motorskydd med olika syften och funktioner. Vanligast är motorskydd med termiska överlastreläer som seriekopplas till en kontaktor. Så hur fungerar en kontaktor och hur fungerar ett motorskydd? En kontaktor fungerar i princip som ett extra kraftfullt relä och används därför ofta för uppstart och styrning av 3-fasmotorer, samt till större ventilations- och belysningssystem, värmepumpar och andra applikationer som kräver hög startkraft. Termiska motorskydd kan användas för att skydda såväl 1- som 3-fas elmotorer både mot fasbortfall, rotorlåsning, mekaniska stötar, slag och överström, vilket görs genom att bryta manöverspänningen till kontaktorn. Ett termiskt överlastrelä innehåller en bimetallfjäder som reagerar på värme. Denna är kopplad till den kontakt som styr manöverspänningen till kontaktorn. Om motorn blir överbelastad och överström uppstår i fasledarna ökar också värmen, vilket får reläets bimetallfjäder att böja sig så pass mycket att den till slut öppnar kontakten. Därmed bryts styrspänningen till kontaktorn och motorn stannar. Om du ska koppla ett motorskydd med kontaktor, konsultera anvisat kopplingsschema för 1-fas respektive 3-fas motor för korrekt installation.

Tillförlitliga motorskydd och motorskyddsbrytare från kända fabrikat

Utöver flera olika modeller av termiska motorskydd bestående av överströmsreläer för DIN-montage, har vi även färdigkapslade kontaktormotorskydd i IP55, där både överlastsrelä och kontaktor är förmonterade i samma enhet med start- och stoppknapp på fronten. Ett lämpligt alternativ om du söker ett säkert och effektivt motorskydd till en 3-fas vattenpump. Det finns även motorskydd med elektroniska överströmsreläer. Dessa saknar termisk avkänning och har istället en digitalt justerbar strömtröskel med tidsfördröjning. Därutöver har vi även kombinerade effektbrytare och motorskydd, så kallade motorskyddsbrytare, som förutom en manuell strömbrytare, både kan inkludera ett magnetiskt kortslutningsskydd och ett termiskt överlast- eller överströmsskydd. Motorskyddsbrytare med enbart magnetiskt skydd kan exempelvis användas framför en frekvensomriktare. Motorskyddsbrytare som även är försedda med termiskt skydd mot överlast/överström kan användas som komplett motorskydd både för 1- och 3-fas motorer. För ökad personsäkerhet bör motorskyddets strömbrytare även kompletteras med en nödstopp för 3-fas, samt en nollspänningsutlösare. En noll- eller underspänningsutlösare monteras intill motorskyddet inuti kapslingen och löser ut vid spänningsfall på 35–70 % av motorns märkspänning. Nödstoppen monteras utanpå motorskyddsbrytarens kapsling och används för att omedelbart bryta samtliga faser vid personfara. Här finner du både modulära motorskyddsbrytare för DIN-montage och färdigkapslade modeller i IP55, liksom ett brett urval av tillbehör, inklusive hjälpkontakter, underspänningsutlösare, signallampor, kapslingar, nödstoppar och nödstoppskyltar.

Handla högkvalitativa motorskydd till låga priser online

Vi erbjuder ett heltäckande sortiment av pålitliga motorskydd, motorskyddsbrytare och tillbehör från branschledande kvalitetstillverkare. Det du behöver tänka på när ska välja motorskydd eller motorskyddsbrytare till en elmotor är att brytförmågan är anpassad efter motorns märkström. Motorskyddet måste klara av höga startströmmar och samtidigt ge ett adekvat skydd mot överström/överlast under drift. Upprepad överbelastning är en av de vanligaste orsakerna till fel och skador på elmotorer, så det är här ett motorskydd gör som störst nytta. Känslighet mot fasbortfall är en annan viktig faktor, särskilt om du ska köpa motorskydd till en 3-fas elmotor. Om en av faserna fallerar kan det leda till strömökning i de övriga faserna och resultera i överhettning som skadar lindningarna. Här hittar du termomagnetiska motorskydd och motorskyddsbrytare med temperaturkompensering, fasbrottskydd och överströms-/överlastskydd för elmotorer på allt från 0,1 till 25 A både för 230 V AC och 400 V, liksom kompletta kontaktormotorskydd på 1,4–2,0 A för 400 V. Hos oss kan du köpa säkra och certifierade motorskydd direkt på nätet – alltid till konkurrenskraftiga priser och med snabba leveranser!