0
0
Övrigt
Outlet - upp till 70% rabatt!
Produkter » Elmaterial  » Elfördelning & Automation  » Elcentral  »

Elcentral

Alla byggnader med el har en elcentral. Ibland kallas elcentralen för ett proppskåp, ett säkringsskåp eller en normcentral. Elcentraler har antingen proppsäkringar eller automatsäkringar. Idag är automatsäkringar den vanligaste typen av säkringar. Här kan du köpa en modern och säker elcentral av hög kvalitet från kända varumärken som till exempel Garo, Hager, Malmberg och Rogy. De erbjuder färdigkopplade och färdigmonterade elcentraler med olika funktioner efter olika behov. Alla elcentraler du hittar hos oss har automatsäkringar, jordfelsbrytare och huvudbrytare. Att byta, montera och koppla in en ny elcentral är därför ett relativt enkelt men ska alltid utföras av en auktoriserad installatör.

Elcentralens funktion i fastigheten

Elcentralen styr hela husets elsystem. Du har alltså alltid ett elskåp inomhus, men det finns också en elcentral utomhus. Inmatningen av el till fastigheten går nämligen via elcentralen utomhus som kallas för mätarskåp. Skåpet sitter vanligtvis fast på väggen och innehåller dels elmätare, dels tre huvudsäkringar, en huvudsäkring för varje fas. Från mätarskåpet kommer elen in i fastigheten och vidare till elcentralen för att slutligen fördelas ut till husets alla elledningar.

En central med el bör vara centralt placerad i fastigheten. Den bör också sitta högt upp på väggen av säkerhetsskäl, men ska samtidigt vara lättillgänglig så att du smidigt kan återställa en säkring eller bryta hela strömmen om det skulle behövas. Självklart kan du dölja ett proppskåp med till exempel en hylla. När elektrikern fixar installationen ser hen till att de tre faserna i mätarskåpet belastas jämnt, och att det finns marginal för eventuellt nya säkringar. En elcentral med jordfelsbrytare är den säkraste varianten av elcentral. Har du en elcentral utan en jordfelsbrytare bör du koppla till en jordfelsbrytare för att minska risken för olyckor och bränder. Det finns en lag som säger att alla nybyggda hus och fastigheter måste ha elcentraler med jordfelsbrytare.

Lokalisera elfel med en förteckning över säkringarna

En elcentral i en lägenhet eller ett hus ska alltid ha en aktuell gruppförteckning. Det är ett enkelt schema som visar vilka säkringar som går till vilka elektriska apparater, till exempel vägguttag, spis och armaturer. När elsystemet blir överlastat eller om ett elektriskt fel uppstår slås säkringen ur. Jordfelsbrytarens jobb är också att säkerställa att strömmen slås av om en eller flera säkringar överbelastas. Med hjälp av förteckningen kan du då se var felet är och slå på brytaren igen.

Elcentral med huvudsäkringar, automatsäkringar och jordfelsbrytare

De elcentraler vi erbjuder i vårt sortiment är färdigkopplade, moderna och säkra elskåp. De håller en mycket hög kvalitet och är enkla att installera. Du klickar enkelt hem den elcentral som har de funktioner du önskar och som fyller de behov du har. Beställ därför en elcentral från oss och få ett säkrare hem. Vi bjuder på frakten på alla beställningar över 999 kronor.

Skickas inom 2-5 arbetsdagar
3 749,00 kr

Vanliga frågor om

Elfördelning & Automation - Elcentral

Hur byter man elcentral?
För att byta en elcentral rekommenderar vi att du anlitar en professionell elektriker, då det involverar arbete med högspänd elektricitet och kräver specifik kunskap och verktyg.