0
0
Övrigt
Outlet - upp till 70% rabatt på välkända varumärken
Produkter » Belysning  » Downlights  » Transformatorer  »

Transformatorer

Transformatorer är smarta små prylar som hjälper till att omvandla hög spänning till låg spänning så att du kan använda dina 12 och 24 volts LED-lampor, downlights, halogenspottar, dimmers och armaturer på ett säkert sätt i det vanliga elnätet. Man kan säga att en LED-trafo fungerar lite som en buffert mellan lampan och eluttaget. Vissa LED-armaturer, ljuskällor och elektroniska LED-dimmers kan ha inbyggda drivdon, men i många fall behöver du köpa till en speciell transformator. Här hittar du allt från konventionella skyddstransformatorer, dostrafon och dimmertransformatorer för lågvoltshalogen till dimbara elektroniska transformatorer och LED-drivdon för 12 och 24 V DC, liksom praktiska plugin-modeller för 12 V AC och kapslade transformatorer för utomhusbelysningen. Alla transformatorer i vårt sortiment kommer givetvis från välkända kvalitetstillverkare. Handlar du din belysning hos oss ser du också i produktbeskrivningen om du behöver komplettera den aktuella lampan eller dimmern med en transformator, samt vilka modeller som passar. Ska du installera LED-belysning ute i trädgården bör du välja en kapslad dostrafo eller LED-transformator i minst IP44 som är anpassad för bruk utomhus. Vare sig du letar efter en dostransformator till halogenspottarna, ett drivdon på 12 V till adventsljusstaken, en dimbar LED-transformator på 24 V DC till dina downlights eller en kapslad transformator för slingan med 12 V LED utomhus så har vi det du söker.

Viktigt att välja rätt transformator

Var noga med att välja en transformator som matchar både primärspänningen (230 volt) och sekundärspänningen (12 eller 24 volt) på de armaturer och ljuskällor du ska koppla in. Kontrollera även om du behöver en transformator avsedd för likström (DC) eller växelström (AC), samt vilken belastning din 12 eller 24 V trafo måste klara av. Tänk på att summera effekten (W) av samtliga ljuskällor, dimrar och andra enheter som ska anslutas och anpassa transformatorns styrka därefter. Felbelastning åt ettdera hållet kan i värsta fall skada utrustningen och orsaka överhettning, så det är viktigt att det blir korrekt. Att utnyttja runt 70-80 procent av transformatorns angivna maxbelastning är en god tumregel – särskilt om du ska koppla in en dimmer för LED-lampor eller lågvoltshalogen.

Anpassa dimmer efter drivon – därför ska du inte dimra LED med en vanlig dimmer

En transformator förvandlar 230 V till 12 eller 24 V och ger en mjuk och säker övergång mellan spänningarna, vilket förhindrar att lågvoltslamporna chockas och går sönder. De flesta moderna dimrar är också utrustade med överhettningsskydd och så kallade universaldimmers eller dimrar som är speciellt avsedda för användning med LED-lampor och dimbara elektroniska LED-transformatorer för 12 och 24 V är vanligtvis även försedda med mjukstartsfunktion som skonar ljuskällorna ytterligare. Att dimra LED med en vanlig dimmer för glödljus är inte att rekommendera eftersom det kan ge upphov till flimmer, brummande ljud och andra oönskade effekter. Kräver belysningen ett dimbart elektroniskt drivdon för 12 V AC behöver du även se till att skaffa en dimmer som är avsedd för en elektronisk transformator på 12 V AC. Med en primärdimmad LED-transformator för 12 V DC sker dimringen enbart på primärsidan. En alldimringsbar transformator fungerar både med bakkants- och framkantsstyrda dimrar.

Hos oss kan du köpa såväl transformatorer som dimbara LED-lampor och dimmers till förmånliga priser direkt online – alltid med trygga betalningar och snabba leveranser! Handlar du för 999 kronor eller mer bjuder vi även på fraktkostnaden, så passa på att handla allt du behöver för din installation på samma gång!