0
0
Övrigt
Outlet - upp till 70% rabatt!
Produkter » Strömbrytare och vägguttag  » Perilexuttag och perilex stickproppar  »

Perilexuttag och perilex stickproppar

Perilex är samlingsnamnet på en äldre typ av kontaktdon som är avsedda för trefasanslutningar, primärt i tvättstugor, kök och badrum. De vanligaste användningsområdena för trefaskoppling med Perilex uttag och kontakter är spisar, ugnar och tvättmaskiner. En Perilexkontakt har fem hanar som ansluts i motsvarande honor i ett Perilexuttag. Stickkontakten är försedd med fyra runda stift för tre faser och neutralledare, samt ett centrerat, platt stift för skyddsjord. Perilexuttag finns i två olika varianter – 16 A och 25 A. Notera att fasföljden och jordstiftets rotation skiljer sig åt mellan de båda versionerna. En Perilexkontakt för 16 A har ett horisontellt stift, medan en spiskontakt för 25 A har ett vertikalt.

Ett enfas spisuttag har tre honor och är avsett för en jordad spiskontakt med tre platta stift. En Perilex stickpropp kan således inte anslutas till ett vanligt spisuttag och en 1-fas stickkontakt till en häll kan inte heller kopplas in i ett Perilexuttag. För det krävs en adapter. Här hittar du bland annat grenuttag med en Perilex kontakt och tre enfas spisuttag på vardera 16 A. Vi har även kombinerade trefas Perilex uttag med enfas sidouttag som passar vid installation av både spishäll och inbyggnadsugn, samt enkla Perilex kontakter och uttag på 16 och 25 A för klassiska 230 V/400 V spisar.

Spisuttag och stickkontakter för en-, två- och trefas

Kontrollera alltid vilken spänning du har i bostadens elanläggning innan du köper en ny spis, ugn eller häll. En spis kan vara gjord för 1-fas eller 2-fas (230–250 V) alternativt 3-fas (400–440 V) – och det är viktigt att koppla rätt. Utöver en matchande Perilexkontakt eller eventuell adapter som förvandlar Perilexuttaget till ett tvåfas uttag behöver du även ha koll på spisens elementspänning. Om du ska byta ut din gamla analoga enfas spis till en ny elektronisk variant med induktionshäll, självrengörande ugn och andra snofsiga funktioner bör du vara extra uppmärksam på hur elen är dragen. Elektroniken kan nämligen ta skada eller i värsta fall fatta eld om spisens eller ugnens stickkontakt kopplas in i ett spisuttag som saknar nolledare, om den behövs.

Då äldre elanläggningar i privata bostäder, framför allt i lägenhetshus, vanligtvis inte gick på trefas och gamla 230 V spisar utan elektronik normalt sett inte nyttjade nolledaren drogs denna sällan fram till Perilexuttagen förr. Många äldre 230 V enfas och tvåfas spisar hade 400 volts elementspänning, vilket innebär att värmeelementen är kopplade mellan faserna och nollan inte ska användas. Moderna 400 V och 230 V spisar har ofta 230 volts elementspänning, vilket innebär att elementen är internt kopplade mellan en av de anslutna faserna och nollan. Om du ska koppla in en spis med 230 V elementspänning till ett 400 V trefas Perilexuttag måste neutralledaren vara framdragen till uttaget. Det gäller oavsett om det är en enfas, tvåfas eller trefas spis. En 400 V trefas spis kan dock fungera både med och utan nolla. Är spisen märkt 400 V 3N betyder det att den går på 230 V elementspänning med tre faser och neutralledare. Är spisen endast märkt 400 V 3 är den avsedd för 400 V trefaskoppling utan nolla. Om du ska koppla in en sprillans ny trefas spis med 400 V N3 kontakt och 230 V elementspänning till ett Perilexuttag i en äldre fastighet är det således särskilt viktigt att kontrollera om neutralledaren är framdragen till spisuttaget.

Köp Perilexuttag och spiskontakter billigt online

En 230 V spis med Perilex stickpropp eller en induktionsspis på 400 volt med stiftkontakt får du givetvis ansluta själv om du redan har ett lämpligt uttag, men tänk på att alla fasta installationer måste utföras av en behörig elektriker. Eventuella uttag och spiskontakter som behöver monteras hittar du dock hos oss. Konsultera ett tillbörligt Perilex kopplingsschema för enfas-, tvåfas- eller trefaskoppling eller ta hjälp av din elinstallatör om du är osäker på vilken typ av spisuttag eller kontakter du behöver för din installation. I sortimentet finns såväl infällda som utanpåliggande Perilexuttag, liksom passande Perilexkontakter med sladd och utan, samt kompletta sladdställ i både raka och vinklade modeller. Vi har också tvåpoliga, jordade spisuttag på 25A för 230 V, samt matchande stickproppar till dessa. Här hittar du även spishällsskydd, trådlösa spis- och värmevakter, skyddstimers, Perilex skarvuttag, övergångskablar, kopplingsdosor, grenuttag, sockeldosor och mycket mer! Köp dina Perilex uttag och kontakter online hos oss – snabbt, billigt och säkert!

Läs mer
FILTRERA & SORTERA