0
0
Övrigt
Outlet - upp till 70% rabatt!
Produkter » Strömbrytare och vägguttag  » Lamputtag & lampproppar  »

Lamputtag & lampproppar

 - Infällda och utanpåliggande lamputtag för tak och vägg


Hos oss finner du ett brett utbud av lamputtag och lampproppar i olika varianter från marknadsledande tillverkare. Vi har runda lamputtag för tak i infällt utförande, fyrkantiga lamputtag för vägg i utanpåliggande modeller – och vice versa. Vi har takuttag både med och utan krok för lampa, vägguttag med snygga dekorramar och smarta tak- och täckkåpor för prydlig installation. Perfekta gömställen för mottagare till fjärrstyrda lamputtag! Sortimentet innefattar såväl jordade som ojordade vägg- och takuttag, samt certifierade DCL-don.

Om du är på jakt efter en ny stickkontakt till en lampa har vi både klassiska lampproppar och DCL-kontakter i utbudet. DCL står för ”Devices for Connection of Luminaires” och avser lampproppar och lamputtag som är CE-märkta i enlighet med den nya EU-standarden för lampanslutningsdon, SS-EN 61995.

Lampkontakt, vägg- och takuttag – DCL, jordat eller ojordat


Numera måste alla nyinstallationer ske med DCL-uttag. Men vid reparationer av befintliga lamputtag får du fortfarande använda äldre dontyper – och förutsatt att de finns kvar på marknaden hittar du dem hos oss. Vill du sätta upp en elegant lampettduo i vardagsrummet kan du till exempel förvandla ett äldre envägs lamputtag till 2-vägs med en grenpropp. Ska du ändå renovera kan det dock vara ett ypperligt tillfälle att gå över till DCL. Om du installerar nya lamputtag behöver du även byta stickkontakter på dina tak- och vägglampor. En äldre rund lamppropp har en hona för jorden samt två runda pinnar, en DCL-kontakt är plattare och försedd med tre tunna stift som ansluter till varsin hona i lamputtaget.

Du kan således inte koppla in en äldre lampa direkt i ett lamputtag för DCL. En lamppropp adapter med E27-sockel kan fungera som tillfällig lösning, men att ansluta en fin lampa med stickpropp i vägg- eller takuttaget är givetvis att föredra. Här hittar du allt från lampor och lamputtag till stickproppar och tillbehör till bra priser.

Vanliga frågor om

Strömbrytare och vägguttag - Lamputtag

Hur vet man vilken sockel en lampa har?
Vilken sockel en lampa har står ofta tryckt på lampan eller på dess förpackning. Det är vanligtvis en bokstavs- och sifferkombination som identifierar lampan t.ex. E27, E14 eller GU10.