0
0
Övrigt
Outlet - upp till 70% rabatt!
Produkter » Strömbrytare och vägguttag  » Lamputtag & lampproppar  » Lamputtag och Lampproppar DCL  »

Lamputtag och Lampproppar DCL

När du tänker på en lampkontakt ser du kanske framför dig en 2-polig lampkontakt som är lite rundad och har två pinnar som sticker ut. Javisst, så såg den gamla varianten av lampkontakter ut. Nu finns en ny kontakt som heter DCL. Den är långsmal och har tre stift som sitter på en rad. Om du ska installera lamputtag i en nybyggd bostad är det viktigt att du väljer godkända DCL-don. Sedan 2019 är det nämligen krav på att alla nyinstallationer ska utföras med lamputtag av DCL-typ. DCL står för Devices for Connection of Luminaires och är beteckningen på lampanslutningsdon som har tagits fram i enlighet med den nya EU-standarden för lampproppar och lamputtag. Standardiseringen faller under lågspänningsdirektivet (LVD) och ska säkerställa att alla lampavsedda eluttag som tillverkas i Europa håller likvärdig hög kvalitet. Det ska helt enkelt bli enklare och säkrare att sälja och köpa lampor i Europa. Det innebär också att alla nyproducerade lamputtag måste CE-märkas. Hos oss hittar du certifierade DCL-uttag från branschledande tillverkare.

Uppdaterade DCL-uttag för tak och vägg

Vid reparationer och renoveringsarbeten på befintliga installationer är det fortfarande tillåtet att använda äldre lampanslutningsdon, men på sikt kommer dessa att försvinna från marknaden. Om du ändå planerar att renovera hemma kan det därför vara en god idé att låta en auktoriserad elektriker se över och byta ut alla lampkontakter och lamputtag i tak och väggar till DCL.

Olika sorters DCL-uttag

Den nya standarden ger många möjligheter till både smartare och snyggare belysningsinstallationer. Vi erbjuder ett brett urval av nya takuttag och vägguttag DCL i olika modeller, material och färger. Vitt är den vanligaste färgen, men du kan också hitta uttag och kontakter i exempelvis svart. Här finner du väldesignade uttag för såväl tak som vägg i både infällda och utanpåliggande utföranden. I ett lamputtag med dubbel anslutning finns en extra plats för DCL-uttag och möjligheten att ansluta två armaturer. Takuttagen finns både med och utan krok för lampupphängning. Har du en hängande armatur behöver du kroken och för en armatur som ska sitta nära taket avlägsnar du helt enkelt kroken. En förhöjningsring kan användas när utrymmet i takdosan är begränsat, till exempel om lampan har en väldigt lång sladd eller annat kopplingsmaterial. Utbudet för väggmontering av DCL-uttag innehåller också flexibla lösningar. Många lamputtag för vägg kan även kompletteras med snygga ramar.

Köp DCL-uttag enkelt online

Titta igenom vårt utbud av uttag DCL till taklampor och väggkontakter och beställ enkelt och smidigt online. Om du behöver byta ut en lampkontakt för att kunna anpassa favoritarmaturen till ditt nya lamputtag hittar du även lösa DCL-lampproppar i sortimentet. Självfallet har vi också mängder av matchande armaturer att botanisera bland om du vill införskaffa en ny tak- eller vägglampa på samma gång. Beställ dina lampor, lamputtag, kontakter och tillbehör snabbt och säkert hos oss!

Läs mer
FILTRERA & SORTERA