0
0
Övrigt

Lamputtag med krok

Varför ha både lamputtag och krok i taket när du kan kombinera allt i ett på ett smidigt sätt? Ett takuttag med krok för lampupphängning är den perfekta lösningen när du vill ha en både enkel, snygg och säker installation av din taklampa.

Det räcker inte med bara en krok i taket för att hänga upp en taklampa. Lampor som är avsedda för fast installation har unika lampkontakter och kan inte pluggas in i vanliga vägguttag. För att kunna ansluta en taklampa behöver du först installera ett speciellt eluttag i din takdosa. Oavsett om du ska montera ett utanpåliggande lamputtag eller en infälld variant bör du alltid låta en auktoriserad elektriker sköta jobbet. Tänk också på att nyinstallationer numera endast får utföras med lamputtag av typen DCL (Devices for Connection of Luminaires).

Så gott som alla nyproducerade lampor som är avsedda för fast takbelysning har numera takkontakter i DCL-utförande. Klassiska taklampsuttag är runda på ena sidan och platta på andra och finns både i jordat och ojordat utförande. De ojordade lamppropparna har två runda stift; de jordade har tre. En DCL taklampskontakt är alltid jordad, rektangulär och försedd med tre platta stift som förs in i motsvarande hål i det rektangulära uttaget. En modern DCL-kontakt passar således inte i ett äldre taklampsuttag och vice versa.
Har du precis byggt nytt och är på jakt efter en takdosa med upphängningskrok för lampa ska du alltså välja en modell med DCL-uttag. Hos oss hittar du ett brett utbud av lamputtag avsedda för takmontering. Här har vi samlat både infällda och utanpåliggande lamputtag med krok i olika utföranden, färger och material från välrenommerade kvalitetstillverkare. Självfallet finns ett generöst urval av CE-märkta DCL-uttag i sortimentet och om du behöver byta, komplettera, renovera eller reparera en befintlig takdosa i hemmet har vi även klassiska jordade och ojordade lamputtag, samt taklock med krok avsedda för montage i äldre takdosor med gängad mittstolpe.

Infällda och utanpåliggande lamputtag med krok i taket

Att hänga upp en lampa utan krok kan vara krångligt. Att hänga upp en lampa i taket med krok kan vara fult. Men att fästa en lampa i taket med en krok som är dold tillsammans med sladdar och lamputtag under en takkåpa ger en både smidig och stilren installation. Ett infällt uttag med takkrok för lampa kan monteras direkt i en befintlig takdosa och passar perfekt för pendelarmaturer och liknande som är försedda med sladdkåpa. Är takboxen för grund eller om du behöver mer installationsutrymme kan en förhöjningsring användas.

Ett utanpåliggande lamputtag kan monteras direkt i tak eller ovanpå en befintlig takdosa och matas med en extern kabel. I ett utanpåliggande takuttag med krok finns plats att gömma allt från sladdar till dimmerpuckar och trådlösa mottagare för en prydlig installation av såväl plafonder som hängande taklampor. I denna typ av DCL lampdosa går det också att montera en kronkontakt om så önskas. (Tillval.)

Oavsett om du söker en äldre utanpåliggande takdosa med krok, ett enkelt taklock eller en DCL-modell för infällt montage så finns det mycket att välja mellan hos oss. Här kan du även hitta en snygg taklampa med matchande kontakt!

Att koppla in lamputtag i taket är ett jobb för en elektriker, men när ditt uttag för takbelysning väl sitter på plats i takdosan är det fritt fram att byta taklampa precis när du känner för det. Ett uttag med inbyggd lampupphängning förenklar hela proceduren och gör att du slipper borra extra hål i taket för separata krokar. Vi har också ett flertal lamputtag med krok som går att ta bort eller fälla in när den inte används. Praktiskt om du byter till en taklampa som inte kräver krok för upphängning. Att ha en massa synliga krokar i taket är inte särskilt snyggt, men att ta bort en gammal takkrok på gips eller något annat känsligt material kan också lämna oestetiska märken i innertaket. Något du garanterat slipper med en lampkrok som är integrerad i uttaget. Här kan du även köpa en ny krok till din takdosa om du har tappat bort den.

Är du i färd med att anpassa din bostad i enlighet med den nya EU-standarden för lampanslutningsdon, SS-EN 61995, och behöver byta ut dina lamputtag i taket till DCL? Har du utanpåliggande eluttag och ett tak fullt med fula lampkrokar idag? Passa då på att snygga till inredningen när du ändå ska göra en förändring! Beställ ditt lamputtag med krok snabbt, smidigt och billigt online hos oss!

1