0
0
Övrigt
Supersöndag - upp till 50% rabatt på favoriter!
Produkter » Installationsmateriel  » Installationsrör med ledare  »

Installationsrör med ledare

Att dra kabel i VP-rör utomhus som inomhus kan vara en pillrig och tidsödande process. Fördragna flexrör förenklar arbetet och ger smidiga, säkra och tillförlitliga elinstallationer i ett svep!
Med fördragen kabel i VP-rör kan du jobba snabbare, enklare och mer kostnadseffektivt, samtidigt som du får en trygg och säker elinstallation som uppfyller gällande standarder. Här hittar du prisvärda installationsrör med fördragna kablar som är godkända för förläggning både inomhus och utomhus. VP-rör med fördragna ledare är ett smart val för smidigare kabeldragning i alla miljöer, men det är viktigt att välja rätt variant för ändamålet. Det du behöver hålla koll på, oavsett om du ska köpa separat elkabel eller kompletta VP-rör med fördragna ledare, är kablarnas typbeteckningar. Den första bokstaven beskriver typen av ledning, exempelvis E för entrådig koppar, F för fåtrådig koppar eller R för mångtrådig koppar. Andra bokstaven karakteriserar isoleringen och tredje bokstaven beskriver manteln eller annan konstruktionsdetalj, medan fjärde och femte bokstaven beskriver konstruktionsdetaljer eller användningsområden. Om du vill köpa kablar och rör i PVC ska du leta efter bokstaven K, vill du köpa kablar och rör i halogenfri, flamskyddad termoplastisk polyolefin är det bokstaven Q du ska hålla utkik efter. Bokstaven L står för polyeten (PE).

Smidigare förläggning med fördragen kabel i VP-rör – utomhus och inomhus

Om du ska dra kabel i VP-rör utomhus är det särskilt viktigt att välja både rör och kabel i slitstarka och väderbeständiga material. Vi har både PVC-isolerade och halogenfria installationskablar som tål förläggning i rör utomhus. Vid elinstallationer inomhus är brandsäkerheten en avgörande faktor och vid nyinstallationer är det numera ett krav att använda halogenfria elrör och kablar. De flesta kablar som är avsedda för förläggning inomhus kommer fördragna i halogenfria flexrör som uppfyller brandspridningsklass F2 och klarar 750 N, vilket innebär att de är godkända för ingjutning.
Här hittar flexibla VP-rör med fördragna kablar av följande typer:

 • EK och FK är en- respektive fåtrådiga PVC-isolerade installationskablar. EQ och FQ är halogenfria alternativ. Samtliga får endast förläggas i VP-rör inomhus.
 • RQ är en installationskabel med runda mångtrådiga kopparledare och halogenfri PVC-isolering som kan dras i rör, ledningskanaler, apparatskåp och centraler.
 • FKX är en värmebeständig fåtrådig kopparkabel med PVC-isolering som tål temperaturer upp till 105 °C.
 • EXQ är en halogenfri och flamskyddad installationskabel med runda solida kopparledare som är avsedd för fast förläggning i rör inomhus och utomhus, dock ej i mark eller vatten.
 • KTV är en koaxialkabel för tv-installationer. RGT6 KTV är en trippelskärmad koaxialkabel.
 • TP är en partvinnad nätverkskabel avsedd för installation av trådbundna datornätverk. En UTP-kabel är oskärmad, en FTP-kabel är skärmad. Vi har VP-rör såväl med fördragna Cat 6 som Cat 6A F/UTP-kablar, liksom flera kombinerade varianter med en eller två nätverkskablar samt koaxialkabel i samma VP-rör.
 • RHH är en rund mångtrådig kopparledare med silikongummiisolering som har en silikonimpregnerad mantel i flätat glasgarn och lämpar sig väl till installationer i miljöer med höga temperaturer.
 • RQUB är en halogenfri, PE-isolerad kabel för lågvoltsinstallationer, såsom högtalare och LED-belysning.
 • ELQXBE är en PE-isolerad, halogenfri och flamskyddad telekabel med partvinnade kopparledningar som lämpar sig för privata kommunikationsnät i fastigheter.
 • ELQYB är en PE-isolerad brandlarmskabel med tvinnade entrådiga kopparledare och halogenfri, flamskyddad mantel.
 • KNX-kabel är speciellt utvecklad för att underlätta bussinstallationer av kompletta KNX-system för fastighetsautomation.

Köp flexibla VP-rör med fördragen kabel till bra priser online

Hos oss kan du köpa PVC-rör, el- och installationskabel, flexslang och fördragna VP-rör till konkurrenskraftiga priser direkt på nätet. Vi säljer fördragen flexslang både på rulle och i färdiga 50- och 100-meterslängder i kartong. Vissa varianter går även att köpa på löpmeter. Tänk dock på att såväl tillklippt elkabel som måttkapade installationsrör med ledare inte omfattas av ånger- och returrätten, så se till att mäta noggrant i förväg så att du beställer rätt längd från början. Vi erbjuder alltid snabba leveranser och fri frakt på ordrar över 999 kronor!