Produkter: 0 st
Summa: 0,00
Övrigt

FAQ - Frågor & svar


Här hittar du våra vanligaste ställda frågor, om det är någon information som du inte hittar här så tveka inte på att ringa eller kontakta oss.

Orderfrågor

Hur gör jag för att returnera en vara?

Du har 30 dagars ångerrätt från den dag du mottagit varan. Du går in här https://www.elbutik.se/returnera.html och fyller i en anmälan. Inom tre arbetsdagar kommer du få ett mail med en blankett och instruktioner hur du ska göra för att skicka tillbaka varan/varorna.

Hur gör jag för att reklamera en vara?

Du går in här https://www.elbutik.se/reklamera.html och fyller i en anmälan. Du får då inom tre arbetsdagar svar via E-post angående hur vi ställer oss till din anmälan och eventuella åtgärder.

Kan jag avbeställa min order?

Om din order ännu inte är behandlad av vårt lager går den att avbeställa. Du kan kontakta vår kundtjänst via vårt kontaktforumulär eller via telefon för att avbeställa din order.

Vad menas med Klarna Checkout?

Klarna Checkout är en komplett betalningslösning som innehåller följande betalssätt: Klarna Faktura, Klarna Konto, Kortbetalning eller direktbetalning via internetbank. Klarna erbjuder även delbetalning.

Jag undrar över min faktura, var vänder jag mig?

Vid fakturafrågor så kontaktar du Klarna, antingen på telefon 08 120 120 10 eller via mejl till info@klarna.se. Du kan även logga in på Klarnas tjänst Mitt Klarna för att kunna förlänga din faktura, eller se information om din faktura.

Jag har inte fått någon orderbekräftelse?

Orderbekräftelsen skickas ut via mejl per automatik efter att du avslutat köpet i kassan. Har du inte fått någon orderbekräftelse inom några minuter kan den ha hamnat i skräpposten eller så har fel mejladress angivits. Kontrollera gärna skräppost och att du angivit rätt mejladress om du inte mottagit din orderbekräftelse.

Leveransfrågor

När skickas min beställning?

Din beställning skickas normalt enligt de leveransdagar som anges i artikeln på hemsidan och i din orderbekräftelse. Leveranstiden på din beställning baseras på den vara med längst leveranstid då vi skickar ut din beställning när alla varor har kommit in och beställningen är komplett. Vid evenutella förseningar kontaktar vi dig via e-post. Så fort din order är plockad och packad får du ett e-postmeddelande med ett sändningsnummer till transportören. Om du har någon fråga om din beställning får du gärna kontakta oss via vårt kontaktformulär.

Var är min försändelse?

Lagervaror skickas ut från oss samma arbetsdag eller nästföljande vardag och du får då ett sändningsnummer/Kolli-ID skickad till din e-post för att kunna spåra försändelsen.

Beställningsvaror skickas ut från oss när de har kommit in i lager och då får du ditt sändningsnummer via e-post som ovan.

Kan ni leverera till Norge?

Tyvärr kan vi inte erbjuda leveranser till Norge. Vi kan endast leverera med Poste Restante till t.ex. Strömstad.

Paketet var skadat vid leverans, vad gör jag?

Kontrollera alltid att paketet är helt när du hämtar ut det eller tar emot det från chauffören, om paketet är skadat ska detta noteras av ombudet eller chauffören. Det är viktigt att alltid ta bilder på paketet utifrån och hur det såg ut inuti när du öppnade paketet, om någon vara är synligt skadad behövs det även bild på denna.

Ett skadat paket ska anmälas till oss så fort som möjligt men senast inom 7 arbetsdagar från mottagandet. Om du har mottagit ett skadat paket kan du anmäla detta till vår kundtjänst genom vårt reklamationsforumulär.

Produktfrågor

Hur vet jag vilken strömbrytare jag ska välja?

Det finns olika typer av strömbrytare till olika användningar. Nedan är en utförlig förklaring.

1-pol - En vanlig standard strömbrytare som bryter en pol, ex. en lampa. Denna används i de flesta fall. Trapp - Används där man vill tända samma ljuskälla på två olika ställen, ex. i nedre och övre del av en trappa. 1-pol och trapp är väldigt lika i sina utförande och säljs oftast som kombinerad 1-pol/trapp.

2-pol - Samma funktion som 1-pol, fast den bryter två poler samtidigt med EN knapp. Denna förväxlas oftast med kron, se info om kron nedan.

Kors - Komepletterar två trapp om man vill kunna tända/släcka på mer än två ställen. Man kan placera hur många kors som helst mellan två trapp.

Kron - Denna har två knappar som bryter varsin pol, ex. två olika lampor. Kron är efter 1-pol/trapp den vanligaste strömbrytaren.

Dubbeltrapp - Ser ut som kron, men innehåller två trapp.

3x1-pol - Fungerar som en kron, men har tre knappar och en bryter varsin ljuskälla..

Hur vet jag vilken dimmer jag ska välja?

Om du är osäker på vilken dimmer du ska ha så är det bäst ifall man kontaktar tillverkaren för att försöka få reda på vilken dimmer de rekommenderar till sin produkt.

Schneider har en guide som man kan testa där de har testat olika lampor tillsammans med sina dimmrar. Tänk på att du inte har någon returrätt på en dimmer som har varit inkopplad och använd. http://www.schneider-electric.se/sites/sweden/sv/produkter-tjanster/elinstallation/dimmertool.page

Vilket Kelvin-tal ska jag välja på mina lampor?

Ljusets färgton kan definieras som dess färgtemperatur och mäts i kelvin. Hög färgtemperatur svarar mot blåaktiga färgtoner medan låg färgtemperatur motsvarar rödaktiga färgtoner. Normalt används lampor med 2700K eller 3000K i hemmiljö. Båda svarar mot en gulaktig färgton.

När korrekt färgåtergivning är viktig rekommenderas kelvin-tal på omkring 5600K då detta anses bäst motsvara solljuset färgton mitt på dagen.

Vilket drivdon/transformator ska jag välja?

LED lampor brukar normalt delas upp i 2 grupper konstantström och konstantspänning, för att välja drivdon behöver man ta reda på vad lampan man valt behöver. Drivdonen man väljer ska även klara effekten man planerar att installera t.ex. med 5st 3w lampor ska drivdonet klara över 15w på den strömmen eller spänningen lampan ska ha. Det är rekommenderat att aldrig max belasta drivdon.

Med en konstantströms lampa är de vanligast med 350mA, 500mA eller 700mA.

Med konstant spännings lampor är det vanligast med 12V DC eller 24V DC

Kan jag byta 12V halogen till 12V LED?
LED förbrukar väldigt mycket mindre effekt jämfört med halogen och glödtråd. Har man 12V halogenlampor så finns det en elektronisk transformator, innan man byter till LED bör man kontrollera att transformatorn klarar den låga belastningen av LED ( Antal watt x Antal lampor). Man får inte belasta transformatorn mindre än vad den är tillverkad för, man måste då byta transformator.
Vad gör jag om jag inte hittar det jag söker?

Om det är någon vara du letar efter som du inte hittar på vår hemsida får du gärna kontakta vår kundtjänst på info@elbutik.se. Om vi kan få tag på varan du letar efter lägger vi upp denna på vår hemsida så du enkelt kan beställa varan du letar efter.

Passar Gira E2 ramar på Schneider Exxact Produkter?

Ja Gira E2 ramar passar på Schneider Exxact produkter men de vita ramarna har en lätt gulare ton än produkterna i Schneider exxact sortiment.Mejlikon
Telefonikon